Thursday, December 1, 2016

Жижигхээн зөвөлгөө


Хуягаа хэрхэн арчлах вээ?
Хөө хуягийг хэрхэн арчилахаа тэр бүр л мэдээд байдаггүй бололтой. Тэгхээс тэгэх гэсэн юм шиг цагаан эрвээхэй, огтоно бол бүр энэ сул орон зай дээр дамшиглаад найралчихийг яана.
Хуягны даавуун болон үсгүй арьсан дээр суусан бурантгийг сархадаар ачиж цэвэрлэнээ.
Ихэнхдээ хуяг тосон суурьтай бурантагл болох учраас сархадаар арчихад дийлэнх нь цэвэрлэгдчихнээ.
Усанд хийгээд булхуулчихий гэж санаж байгаа бол дэмий холбог зэл гээл төмөр метал эдлэл нь зэв идээд бүр арчилхад хицүү болчихдог юм.
Харин хэсэгчлээд арцтай эсвэл ганагны хандаар хэвэгчлэн цэвэрлэхийг зөвлий.
Буруу элдсэн арьс, чийг авсан эсгийнээс хачиг гарч ирж болзошгүй юм. Тиймээс арцны өтгөн хандаар арчиж цэвэрлэвэл бөөс хачиг маажуур үүсгэгч арилнаа.
Өвөл шинэ цасанд хуяг болон арьсан эдээ цэвэрлэж байгаарай.
Зүгээр нэг сэгсрээд орхих бус заавал 1-с их цаг гадаа байлгаж байж энд тэнд нуугдсан аливаа эрвээхэй хачиг бөөсний өндөг үхдэг шүү.
Төмөр болон митал эдээ шар тосоор тослоод элгээр арчиж өнгөлж заншаарай.
Зэв эдсэн бол жаахан хужир чийглээд хамбаар зүлгэвэл зэв арилдаг шүү
Зэвээ арилгасан бол тосолоод элгээр арчиж тосоо жигд тараагаарай
Өдлөг эдэнд эрвээхэй их үүрэлдж хэв бүхнээр нь өндөглөхийг яана. Угс ус шүрчихээр өд чинь хайлчихна шүү. Харин спирт нь дээр
Өд сөд үсэлэг эдлэл хэдгэлж буй газраа ойрхон хэдэн хар туглаг тавьчих эсвэл сонингийн цаасаар хамгаалж хадгалвал эрвээхэй өндгөлдөггүй гэдэг юм билээ. Энэ аргийг туршиг үзээгүй ч хүмүүс ирхээр зөвлөх л юм.
Удаан хугцаагаар хуягаа орхих гэж байгаа бол хадгалийнхаа өмнө сайн ариулаарай. За даа ариулах гэхээс илүү мах утаж болгохийн дайны удаан хугцаагаар аргал ганга арцны утааг сайн шингээгээрэй.
Гутал дотроо сонин чихиж хадгалж байхаа мартваа.
Арьсан эдлэлийг удаан хадгалах гэж байгаа бол шар тоосгоор үсгүй талийг нь үрж бай гэдэг юм билээ.
Эсвэл шар шороогоор үрж болно гэхдгийн байлээ.
Ер нь бол жаахан шар шороотой хадгална гэсэн үг
Шар тоосго гэдэг бол нөгөө зуухан дотор гал үзсээр байгаад бутарж унадаг тоосго ш дээ.
Сувьд шүр явуу хясаа чийгтэй газар нимгэрч сүүлдээ бутарч унадаг шүү. Тиймээс бас л чийгээс хамгаалж тосон давхараг үүсгэж байх даа гэмгүй шүү
Хэт их нялатал нь тослох биш шүү. Дөнгөж бүрхүүл үүсгэн тослохийг хэлээд байна аа.
Шар тос хуршсан байх тусмаа сайн гэдэг юм билээ. Өөхөн болон цагаан тосоор орлуулж байгаад бүр бөөс цагаан эрвээхээнээс салж чадахгүй юм болчихвоо.
Нөгөө зулийн гээд байдаг модний тос ч дэмий эд байлээ шүү. Цагаан эрвээхээны гол хоол болдог юм байлээ.
Бараг тэгэж баларснаас нохойн өөх гэгэддэг лаа нь урт хугцааны хадгалалтанд хамаагүй дээр.
Үслэг эдлэлээ хулсан бөөсны самаар самнаж байгаарай.
Авдар савандаа даавуун уутанд хийсэн давс 4 талд нь хийж байвал төмөр эдэлэл чинь зэврэх нь бага.
Чийгнээс хамгаална гээд зарим хоол эдлэлээс гарч ирдэг ууттай бөөрөнхий зүйл байдагдаа тэрийгч бас хадгалах сав баглаандаа байлгаж байхад хортон шавьж нээх үржээд байдаггүй юм билээ.
Удаан бариагүй хэц уярчихсан байдагдаа. Шар сүү юм уу айргаар дэвтээж сайн шалааж байгаад жаахан нарад сэврээгээд чийг нь дэгдээд эрхээр нь шар тосоор давхраг үүсгээд аргалийн утаан дээр жигд ээвэл зүгээр эргээд сэргэдэг юм билээ. Хандгай буга чоно баавгай хэцтэнгүүд энэ зовлонг мэдэх бизээ. Хэцнийхээ хүрээ модийг болон тойвуураа тосолж байхгүй бол хагарч эвдэрдэг шүү.
Олон зэмсэгтэй бардаг ч ялгаагүй тослож байгүй бол хугардаг.
Нумныхаа хөвчийг таьж хадгалж байгаарай. Үгүй бол бас л хугарчихна. Бас үргэлж хөвч нь тавиатай байвал хатуурдаг тул хаяа нэг тосолж байгаад хөвчиж татаж байхаа мартуу зай.
Хутга илд гээд хуйтай эднийхээ хуйд нь хусний үйс хийж хадгалж байвал өнгө алдаж гундахгүй.
Цагаан үнсийг элгэн алчуур дээр сайтар нунталан тавиад ирт зэмсгээ өнгөлж байгаарай.
Заза дараа санахаараа өөр юуг яаж арчилж хадгалдаг тухай нэмж бичнээ.

No comments:

Post a Comment